forex trading logo

tweets

Home wereldreis 2013/2014 china en tibet als een kip zonder kop
als een kip zonder kop PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Remco & Ilja   
dinsdag 24 september 2013 07:37

21 september 2013: ilja

Het lijkt vandaag wel gewoon een werkdag! De wekker gaat af om 06.00 uur want we willen veel zien en het is ver reizen! Tja het leven van een reiziger is soms best ook wel afzien hoor ;-). En het is tenslotte ook nog eens weekend. Maar goed ik dwaal af........

In de buurt van Chengdu zijn een aantal bezienswaardigheden die we graag willen zien, het is de grootste boeda van China maar ook het nabijgelegen nationaal park mount Emei. Gisteren werden we bij de receptie een beetje uitgelachen omdat we het allebei wilden doen op 1 dag. Dat bleek niet haalbaar. Ok keuzes maken dan. We vroegen om advies en kregen te horen dat mount Emei wel echt iets moois was. We luisteren graag naar advies dus het werd mount Emei. We hadden wat richtingen meegekregen en moesten naar het busstation vanwaar een directe bus vertrekt. Nu hebben we inmiddels wel een beetje in de gaten hoe het werkt, dus we zoeken bus 64 op en gaan richting het station. Helaas gaas het kaartlezen deze keer iets minder goed dan normaal en stappen we in de zeikende regen een halte te laat uit. Oeps, we wikken of we gaan lopen maar als er een taxi langs komt is het besluit snel genomen...... Die zet ons keurig voor 8 yen af bij het station. Nu nog het avontuur van kaartjes kopen. Ook nu waren we minder gelukkig. Bij de loketten werd geen Engels gesproken. Ik had op een grote kaart de tekens voor de plaats in het Chinees in mijn hoofd geprent en Remco naar het loket gestuurd. Hij kwam met kaartjes terug met vertrektijd 19.20 uur. Ja dat klopt toch niet...... Remco terug naar het loket, deze keer met de kaart van mount emei. Ja hoor kaartjes zijn wel goed zegt de dame. Remco weer terug. Ik wil het toch zeker weten en voor een derde keer, deze keer met lonely planet en plaatsnaam in Chinese tekens op zak, weer naar het loket. De dame ziet hem weer aankomen en rolt met haar ogen, nee he niet weer die stomme toerist.........nu wijst ze hem met haar priemende vinger weg.... Ophoepelen nou, ik zeg toch dat het het juiste kaartje is in heel verstaanbaar Chinees! We druipen af naar de vertrekhal. Binnen 5 minuten zitten we in de bus, met wat Chinees voordringen hebben we netaan de laatste 2 plaatsen.

Het is ruim 2 uur rijden naar plaats van bestemming en als we het idee hebben er te zijn moeten we nog even bijbetalen. Waarvoor, geen idee! Remco is naar mijn idee druk aan het praten met een Chinese jongeman die naast hem zit. In de bus wordt keurig in duidelijk Chinees uitgelegd waarvoor het geld is en wat we kunnen gaan zien. Ik zie Remco met de jongen praten en denk dat is mooi, we hebben een vertaling van dit alles. Niets bleek minder waar te zijn. Op het moment dat we uitstappen staan we doelloos voor een of ander hotel. Of we daar willen slapen, nee natuurlijk niet! We lopen de straat uit en zien, hopen we, de entree van het park. Ook dat bleek een illusie. Een tourist centre, hè hè even vragen dan maar. Ja tourist centre voor Chinezen dus, geen woord Engels. Hmm wat nu! We lopen wat heen en weer en ondertussen is het al 11.30 uur geworden. Als we nog wat van het park willen zien moeten we snel zijn. Onze kansen liggen ondertussen op bijna 0 om nog de entree te vinden en we besluiten naar de andere attractie te gaan. Deze ligt op een uur reizen van deze en is binnen een paar uurtjes te bezichtigen. Zo gezegd zo gedaan. Een taxi gescoord naar het busstation, zowaar in 1 keer kaartjes naar de grote bhudda gekocht en zo zitten we weer in de bus. Een uur later zijn we er. Althans denken we! We moeten echter nog met een bus de halve stad doorcrossen, er was ons verteld dat we de laatste halte konden uitstappen. Ik zie echter dat er een heleboel mensen uitstapt bij een bepaalde halte en zeg tegen Remco, volgens mij moeten we er hier uit! Nee, we gaan voor de laatste halte! Als de bus gaat rijden zie ik ineens dat we er toch uit hadden moeten gaan. Sh.t! De volgende bushalte is ongeveer 2 km verder dus we moeten het hele eind teruglopen. Eindelijk vinden we een entree, maar dat is de verkeerde, hier kunnen we wel het park in maar dan moeten we extra betalen voor dingen die we niet willen zien. De andere entree is 500 meter verder. Zijn jullie ondertussen net zo gefrustreerd van het lezen als wij zijn?

Eindelijk zijn we binnen. Gelukkig zijn alle aanduidingsbordjes in het Chinees...... En Engels. Gelukkig is ook half China hier binnen. Je kunt lettterlijk over de koppen lopen. Bij de tempels valt het nog mee maar als we naar de voet van de grote bhudda willen staan we ruim een uur in de rij en schuiven we voetje voor voetje naar beneden. De hoofdattractie zijn echter wij. We worden van alle kanten stiekem en minder stiekem gefotografeerd. Soms moeten we met mensen op de foto en zo vermaken we ons dat uurtje wel. Het is echt opvallend hoe weinig westerlingen hier zijn! Als we via veel dringen en via steile trapjes eindelijk beneden zijn is het toch wel de moeite waard. We voelen ons nietig als we naar boven kijken. We zijn niet groter dan een teen van deze bhudda en er wordt een nationale sport van gemaakt om iemand op de voorgrond te hebben en ook de hele bhudda op de foto te krijgen, wij ook natuurlijk! Men wringt zich in allerlei bochten om dit voor elkaar te krijgen en is erg leuk om naar te kijken. Ok we zijn klaar nu, op weg naar de uitgang. Wat the f.... We moeten dus ook weer helemaal naar boven! Het is 29 graden en dus niet helemaal de juiste temperatuur voor een workout! Hijgend en zwetend als een paard komen we boven. Conditie is ook wel eens anders geweest!

We proberen de uitgang te vinden en dit blijkt moeilijker dan we gedacht hadden. We lopen nog een paar keer verkeerd totdat we bij een soort vissersdorpje komen. Hier kunnen we een soort fietstaxi naar de uitgang nemen of nog een paar km lopen. Je begrijpt het al...... Verleiding te groot. We laten ons afzetten bij de bushalte vanwaar we weer op de rit zijn.

Gelukkig is het nog maar een uur naar het busstation..... Daar aangekomen komen we een stel Belgen tegen met een Chinese dame. We dachten dat dit hun gids was maar ze was gewoon aan komen waaien en vond het wel gezellig zo. We mochten dankbaar even gebruik maken van deze " gids" om kaartjes naar huis terug te kopen. Wat blijkt..... We staan op het verkeerde busstation! Nu kunnen we 2 dingen doen, of een taxi nemen naar het andere busstation of een kaartje kopen voor een minivan dat 12 yen pp duurder is maar waardoor we wel binnen 2 uur op plaats van bestemming, voor de deur worden afgezet. Nou na zo'n dag veroorloven we onszelf deze luxe wel! Onze tijdelijke gids onderhandelt voor ons en loopt mee naar de minivan, we krijgen nog een kado op de koop toe, wat een schat van een meid! De rit in de minivan was een belevenis op zich, de meest luidruchtige Chinezen hadden zich in onze auto verzamelt en onze illusie om even wat te slapen verdween als sneeuw voor de zon! Iedereen zat te schreeuwen naar elkaar of in z'n telefoon, er werd ruzie gemaakt en wij kijken elkaar aan met een blik van......Ach laat het maar over je heen komen. Er wordt ook weer flink gerocheld en tot overmaat van ramp gerookt in de auto. remco dacht laat ik er een schepje bovenop doen en laat een flinke luide scheet........ Niemand reageert alsof het de normaalste zaak is van de wereld! Jammer joh....

We worden netjes afgezet voor ons hostel en we kunnen terugkijken op een enerverende, bijzondere dag! Trusten!

 

Comments  

 
#3 Ineke van Langeveld 2013-09-26 20:01
als jullie al die slechte gewoontes maar niet meenemen terug naar huis, anders zit Remco standaard bij de deur/uitgang/open raam!!
 
 
#2 Hen en Ria wansink 2013-09-24 19:12
Ja het leven van een wereld reiziger gaat niet over rozen. Maar wat een avontuur weer meegemaakt, volgens ons vermaken jullie je wel. Op naar het volgende avontuur.
 
 
#1 Carola Stigt 2013-09-24 10:27
Whahahahahahaha hahahahahahahah a ik lig in een deuk hahahahaha die Remco dacht effe hun af te straffen idd JAMMER JOH!!!!
Wat een vreselijke vermoeiende dag zeg ik ben er ook helemaal moe van geworden en dan lees ik het gewoon..... Maar ach. Als je op wereldreis bent kunnen dit soort dingen gebeuren...... :-|
 
 


Powered by Joomla!. Designed by: Modern Business template  Valid XHTML and CSS.