forex trading logo

tweets

Home wereldreis 2013/2014 china en tibet Wat een natuurgeweld!
Wat een natuurgeweld! PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Remco & Ilja   
donderdag 26 september 2013 16:29

23 september: ilja

Vandaag staan we voor de verandering maar weer eens om 06.00 uur op. We gaan naar het nationaal park jiuzhaigou. Ik kan eindelijk onthouden hoe je het schrijft en uitspreekt! Dit park is 1 van de hoogtepunten van China en om niet tussen duizenden andere toeristen te lopen moet je vroeg zijn! We kleden ons aan, en op weg naar de badkamer die wordt gedeeld, charter ik een stel chinezen die een beetje Engels spreken, om samen een taxi te delen naar het park. Altijd handig! Ons hotel zit op een kleine 10 minuten van de entree en zo kunnen we toch weer wat kosten besparen. Oh ja, het giet dat het regent, wat best jammer is. Het park komt het beste tot z'n recht als het zonnetje schijnt. Maar we laten ons niet kisten en regenkleding hebben we aan, paraplu mee, cameratassen in het plastic gewikkeld en regenhoes om de rugtas. We zijn er klaar voor! We betalen de entree en nemen een kaartje voor de bus waar je in het park onbeperkt gebruik van kan maken, een absolute noodzaak als je veel wilt zien! Niet goedkoop overigens, ons dagbudget wordt ruim overschreden!

We stappen in de bus en laten ons naar het hoogste punt brengen vanwaar we naar beneden gaan wandelen. Nu zijn er 2 hoogste punten en nemen we net de verkeerde bus, oeps. Nou ja dan beginnen we eerst wel hier!

Het is erg fris buiten en omdat we op bijna 3000 meter zitten moeten we ons warm lopen. Eerst even naar de wc, de kou slaat direct op je blaas. Dat hebben ze wel weer goed gedaan hier. Op elk toilet zit een grote plastic zak waarin je je behoefte kunt doen, deze worden regelmatig geleegd zodat er niets in het park terecht komt. We proberen het wandelpad te vinden dat op onze onduidelijk kaart staat maar zien het niet. We vragen het aan een paar omstanders, maar niemand spreekt Engels. Als snel vormt er een grote groep mensen om ons heen en iedereen probeert ons te helpen. Eindelijk vinden ze iemand die een paar woorden Engels spreekt en die ons op pad stuurt, bedankt mevrouw! We bewonderen de natuur terwijl we op mooi aangelegde paden wandelen. Er zijn zoveel mooie kleuren te ontdekken, de herfst valt ook hier in en het water is blauwer dan blauw. We kunnen dit allemaal wel gaan beschrijven maar plaatjes en film zeggen veel meer dan woorden.

Na een uurtje van relatieve rust zijn de tourbussen van Chinese toeristen ook in het park aangekomen. Dat is te merken want het is gedaan met de rust, er wordt geschreeuwd, getelefoneerd en geduwd op de paden.jongens dit is een Nationaal park! Na een tijdje ergeren leggen we ons er maar bij neer. Gelukkig maakt hetgeen wat we zien alles goed, al moeten we dat delen met soms honderden of duizenden anderen tegelijkertijd!

Je weet nu wel wat drukte is en maakt aan den lijve mee dat een kwart van de wereldbevolking hier woont. Gelukkig houdt iedereen hier toch wel enigszins rekening met elkaar zodat iedereen die mooie foto kan maken met zijn partner, zonder alle anderen er ook op. Best bijzonder! Ook lijkt niemand zich druk te maken over het feit dat er zoveel mensen zijn. Chinezen zijn heel efficiƫnt daar in, en in een hoop andere dingen ook trouwens!

Na een paar uurtjes wandelen hebben we wel trek, de bananen, cakejes en crackers hebben de eerste trek wel gestild maar we zijn nu toe aan iets stevigers. Er staan een paar jongemannen op ons pad die instant noodles verkopen. Een voorverpakt soort vermicelli waar je wat kruiden en heet water aan toevoegt. We proberen er 1 het het smaakt prima! We smikkelen het samen op en hebben weer nieuwe energie. Gelukkig is het opgehouden met regenen.

Elk meer met helderblauw water wordt vastgelegd en zo vermaken we ons tot een uur of 4, we beginnen de voetjes te voelen. De bus die in het park rijdt is een soort hop on hop off bus en we lopen naar de eerstvolgende halte. Daar ziet het zwart van de mensen, oh jee, waarschijnlijk begint iedereen het zat te worden? Maar de Chinese efficientie viert weer hoogtij, er duiken 4 of 5 bussen op en na het nodige gedring bij de deur, waarbij je zowat de bus in getild wordt, heeft toch iedereen een plekje. Dit was erg grappig om te zien en mee te maken. Voordringen is een grote hobby van veel Chinezen en sommigen doen het slinks maar anderen gewoon open en bloot. Remco heeft de Chinese gewoontes al snel aangeleerd en voor ik het weet staat ie vooraan en zit ie als eerste op een plekje....... Met al die andere gewoontes heeft ie overigens ook geen problemen hoor! We nemen plaats en al snel dringt een penetrante lucht in onze poezelige neusjes, eerst wat vrijgekomen luchtjes en daarna urine. We kijken elkaar aan en zoeken naar de bron. Waarschijnlijk een oude dame die voor ons zit..... Remco probeert haar direct Tena ladies te verkopen, en als ze die niet wil haalt ie een pak pampers te voorschijn. Een onnozele blik volgt.... Het resultaat is dat we een kwartier ongemakkelijk door onze monden moeten ademen.

Dan komen we bij de uitgang, ongelooflijk wat een mensen zich hier hebben verzameld! Een leeglopende arena is er niets bij! Toch vinden we snel een taxi om naar huis te gaan. Die avond willen we graag eens bij 1 van de stalletjes langs de weg eten. Altijd een beetje riskant maar het zag er zo lekker uit en alles werd terplekke goed verhit en vor je neus klaar gemaakt. We zoeken wat stokjes met yakvlees uit, wat bloemkool en paddestoelen op een stokje en vragen om een bord nasi erbij. Het was overheerlijk! Onderweg naar huis vertelt Remco dat zijn maag wat vreemd borrelt.............

 

Comments  

 
#3 Carola Stigt 2013-09-27 22:39
Prachtige foto zeg idd mooi blauw had je geen zin om te duiken????
Suc6 met alle lekkere geuren....... Enzo.... :cry:
 
 
#2 Hen en Ria wansink 2013-09-27 09:36
Geweldige foto dit is een echt natuur park, als je dit allemaal ziet neem je de ongemakkelijke dingen er voor en erna wel voor lief. geniet er maar van knuffels van ons.
 
 
#1 Hans-anette 2013-09-26 17:31
Prachtig! Leuk om alles zo te volgen. Gr. Hans
 
 


Powered by Joomla!. Designed by: Modern Business template  Valid XHTML and CSS.