forex trading logo

tweets

Home wereldreis 2013/2014 Sri Lanka Hoe koop je garnalen.... Of niet?
Hoe koop je garnalen.... Of niet? PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Remco & Ilja   
maandag 04 november 2013 16:41

26 oktober 2013 Remco:

Wat een genot, even geslapen zoals thuis, dat betekend wel dat we weer verwend zijn. Hoe moet dat nu weer verder, als we weer 5cm dikke matrassen krijgen. Ook is het ontbijt zeer compleet, een eitje naar wens, 2 zelfs, heerlijke koffie fruit, toast en jam. Wij kunnen er weer tegenaan, ook kom Saman even bij ons zitten, even bij kletsen. Vandaag willen we een brommer huren en even de buurt goed verkennen. Saman kent wel een vriend, die brommers verhuurd, gelukkig is het om de hoek. Saman en ik rijden er naartoe en als ik de brommer heb haal ik Ilja even op, was het plan.

Na een kei harde onderhandeling, betalen we 10 dollar per dag voor een brommer. Voor dit geld is 2 dagen ook wel lekker, dus nemen we de brommer 2 dagen. Staat ineens Saman voor mijn neus, net voordat ik op de brommer stap om Ilja op te halen. Wat dacht je ervan om met mij mee te rijden, richting Colombo. Hij moet nog garnalen kopen voor morgen, speciaal voor de ceremonie. Ach waarom niet, da gaan we wel in de middag met de brommer. Wij halen Ilja op en gaan rijden, Saman vertelt in geuren en kleuren over de koop van deze auto, hoe hij hem in puin heeft gekocht en hem netjes heeft op geknapt. We komen bij het visserdorpje, waar natuurlijk vis wordt verkocht. Dit wordt het kleine vissersdorp genoemd, het grote dorp is iets verderop. De kleinere vissersbootjes komen hier de gevangen vishandel verkopen. De grote boten varen 3 a 4 weken en komen met en paar ton aan vis thuis in de de grote haven. De kleine bootjes varen s'morgens vroeg en komen rond 10uur weer aanvaren, met netten vol vis. De netten worden aan de kant leeg geschud, de manden gevuld met vis en 50 meter verder doorverkocht op de markt. Op deze markt lopen wij nu, alle soorten vis komen voorbij. Wat wij met duiken levend zien, zien we nu dood voorbij gaan. Vooral de tonijn en de garnalen zijn erg populair. Mensen, schreeuwen door elkaar en de manden met vis staan gewoon op de grond. Voor gemiddeld 2 tot 3 euro per kilo wordt er vis verkocht. Erg leuk om hier rond te lopen en zo tussen de lokale te zijn. Saman is op pad gestuurd door zijn vrouw om grote garnalen te kopen voor morgen. Er liggen genoeg garnalen, maar hij moest thuis komen met grote mooie glimmende beestjes. Wij denken dat hij ze te duur vond en gaat verder onderhandelen. Hij komt er niet uit en neemt ons mee naar een ander gedeelte van de het dorp, waar ze ook vis verkopen. Hier is het een stuk kleiner en is het meer een kraam met vis.

Ook hier zijn ze te klein en gaat hem dus niet worden. Nu gaan we naar een ander adres, een half uur rijden. Hij laat ons mooie plekjes zien, zo ook de Nederlandse invloeden. Wij hebben de kanalen geïntroduceerd rond de 16e / 17 e eeuw. Een Nederlandse brug over het kanaal, is het eind punt voor de garnalen tocht. Hij heeft niets gevonden en komt straks thuis, zonder garnalen. Nu wordt het tijd voor drank, achter in de auto staat een fles martini. Hij pakt de fles en neemt er 2 grote slokken uit, terwijl hij rijdt. Onze gezichten spraken boekdelen, halo kan je niet drinken als wij niet in de auto zitten, Gelukkig is het bij de 2 slokken martini gebleven. Inmiddels zijn we al 2 uur onderweg en het zou maar een uurtje zijn. Wij zijn het stiekem wel een beetje zat om in de auto te zitten en willen gewoon lekker op de brommert zitten en toeren. Saman heeft ons mooie plekjes laten zien, die we misschien zelf niet hadden ontdekt. Ineens gaat de telefoon, een vriend van hem staat op het station en wil opgehaald worden. Eerst nog even iets afgeven bij een andere vriend, langs de garage en nu naar het station. Daarna worden wij afgezet en gaan gelijk lunchen, lekker langs het strand. De brommer had een bijna lege tank, wij opzoek naar een tankstation, ondanks wij de uitleg hadden gevolgd, niet gevonden. Nu staat de meter wel heel erg in het rood, na een paar keer vragen, zijn we net op tijd bij de pomp. Verder die middag zijn we opzoek gegaan naar een postkantoor, om wat dingen naar huis te sturen. Waarvan de kosten ongeveer 6,00 euro per kilo is, wel over zee en het duurt 3 maanden. Maar dat maakt ons niet uit, wanneer de post binnen is. We zijn nog even naar de vismarkt terug gegaan, want er waren nog vele andere mooie plaatjes te zien.

Ineeens zijn we het zat en vinden het wel welletjes, het is 30 graden en de wind is ook erg warm. Lekker terug naar ons dikke matras met de airco aan. Die avond wilden we westers eten, verderop was een Duitse tent en bij Duits denk ik aan schnitzel. Daar hebben we nou trek in een lekkere schnitzel met patat. Nou het was een schnitzel met patat maar alles behalve lekker. Helaas jo, kan je ook niet verwachten in Azië. Die avond hebben we genoten van een film, via de harde schijf en de mega tv die ook nog op de kamer staat. Inpluggen en kijken maar, daarna lekker slapen op het zachte matras.

 


Powered by Joomla!. Designed by: Modern Business template  Valid XHTML and CSS.